9. mai 2011

Bjørnejakt i en ny verden

Har bestemt meg for å legge ut nok en novelle. Lenge siden sist. Selv synes jeg denne novellen er like dramatisk som "Drapene i Hanabanilla", men denne gangen er det Russland og ikke Latin-Amerika som er arena for hendelsene. Jeg har over årene blitt glad i dette enorme landet, dets natur og kultur. Russland er verdens største land på over 17 000 000 km² og strekker seg over 11 tidssoner. Dermed er Russland også verdens største kulturelle lappeteppe som det er utrolig spennende å gi seg inn i.    
Et hinder står likevel i veien for mange nordmenn. Kaldkrigspropaganden i USA og Europa til helt opp til 90-tallet framstilte russerne som suspekte, eller i beste fall som sky og innadvendte. De som har hatt gleden av å dele et måltid ut i de sene nattetimer sammen med russere og finne venner blant dem, vet at dette bare er en dum fordom. Og fordommer er våre verste fiender, fordi de forhindrer oss å oppleve verden slik den i virkeligheten er.

Handlingen i novellen finner sted vel 60 mil nord om den lille gruvebyen Severouralsk i Uralfjellene. I disse enorme fjell- og skogsområdene legger nordmannen John Lange og tartaren Gabdulla Bigiev ut på bjørnejakt. Den får etter hvert en dypere mening for Gabdulla, mens den for John blir mer og mer uforståelig. Hans møte med russisk kultur og natur får han kanskje til å se seg selv i et nytt lys, og kanskje endrer det han for alltid? Novellen har også flere andre spor, men det overlater jeg til deg som leser å finne.  

Ønsker deg god lesning og mottar gjerne tilbakespill fra deg. Både ris og ros er velkommen.


 .



Test musikk

mmmmmm

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kunne ikke la være å trykke på en "knapp" for ei stund sia. Og dermed blei alle pdf-filer som æ motar heilt uforståelig (ja, ikke innholdet, men skrifta)...Trur det e en blanding av mongolesisk og svensk pluss litt innslag av kvænsk (eller kanskje e det samisk)....... får derfor ingen forståelse av ka det e du skriv om i Bjørnejakta....... (æ kan værken mongolsk eller kvænsk)...Øljassen!

Jan R. Iversen sa...

Prøv på nytt, Øljassen. Denne gangen skal lenka fungere helt prima!