25. aug. 2011

En høst på mer enn en måte . . . .

(Klikk på bildet for større versjon)

Høsten står for døra. En spesiell høst. Forhåpentligvis også den endelige høsten for blåøyd tro på at alle mennesker bygger på - eller ønsker å bygge på - rasjonalitet i sin oppfatning av verden. Det er på tide at vi tar inn over oss at noen i Norge og i verden for øvrig, foretrekker myter framfor kunnskap, antakelser framfor viten, og vold framfor debatt.

Dermed er det å håpe at denne høsten også blir den endelige høsten for antakelsen om at fascismen ( i dag mer omtalt som høyreekstemisme /nyfascisme ) er et tilbakelagt stadium i Norge og i verden for øvrig. Samtidig kan vi håpe at denne høsten også blir en høst som sår spirene til økt oppslutning om kunnskap og fakta i motsetning til myter og antakelser, samt solidaritet og brobygging på tvers av kulturer, religioner og etniske grupper, i motsetning til hat og voldsbruk.

I så fall har vi en stor oppgave foran oss. Den internasjonale bank- og finansindustrien har ført Europa til økonomisk ruin, og i kjølvannet følger økt arbeidsledighet, økt flytting, økte konflikter om ressurser og økt fattigdom. Historisk er dette gode vekstvilkår for høyreekstemisme /nyfascisme og dens vrangforestillinger om at årsaken til alle problemer ligger hos en eller annen etnisk gruppe, en eller annen religion, demokratiet som system, et eller annet land, osv. osv. Fjerner man bare årsaken, vil man igjen oppnå lykke og velstand. Så enkel framstilles altså verden, så enkel, feilaktig og naivt. 

Denne høsten har jeg ofte tenkt på to mennesker jeg setter pris på. Derfor avslutter jeg med deres budskap. Budskap som er like aktuelle i dag som de var i den tida da de selv levde.   

- Jeg kan ikke lære deg noe om å bruke vold, siden jeg ikke har noen tro på voldsbruk. Jeg kan bare lære deg at du ikke må bøye deg for urett og vold, selv om det måtte koste deg ditt liv. (Mahatma Gandhi)

- Vi mennesker samler vår kunnskap i bøker. I det nazistiske Tyskland brenner de nå bøker som betraktes som skadelige, men der man først begynner å brenne bøker, brenner man snart mennesker. (Thomas Mann) For å oppdatere dette budskapet til våre dager - se for eksempel den fanatiske presten Terry Jones og det like fanatiske Al Quida


"En spesiell høst", 2011, Jan R. Iversen. Olje på lerret, 35,5 x 27,5 cm ©


2 kommentarer:

Bruno Aamo sa...

Enda et av dine glimrende malerier med ditto refleksjoner. Flott, Jan Roger.

Jan R. Iversen sa...

Mange takk, Bruno. Synes det er greit å ta noen kommentarer til maleriene. På den måten får de av og til en mental vegg å henge på . . .