2. nov. 2012

Beckett og virkelighetens absurditet


Teateret har mestere som f.eks. Ibsen, Shakespeare og Molière. Likevel er det som regel en annen dramatiker jeg har i tankene, når jeg tenker på teater; Samuel Beckett (1906 - 1989). Skaperen av det absurde teater.

Beckett skapte et teater der dramaet var borte. Konfliktene oppstår ikke og hvis de oppstår, finner de ikke sin løsning. For å sammenlikne det med Ibsens "Et dukkehjem", bryter ikke Nora med Thorvald og går. Nei, hun blir og teaterstykket slutter der det begynte. Alle er fanget i sine egne mentale garn.

Jeg tror Beckett fanget inn virkeligheten. Livet er i seg selv uten objektiv mening, hvis vi ser bort fra den biologiske forplantningen; ønsket om avkom, som vi har felles med alle andre levende vesen. Men denne meningen blir for meningsløs for oss mennesker. Derfor konstruerer vi vår egen subjektive mening. En mening som er forankret i politisk overbevisning, i familietilhørighet, i sport, i kunst, i religion, i moter, i kjærligheten, i jobben vi har eller noe annet som vi synes gjør livet verdt å leve. Noen finner til og med meningen i det destruktive som f.eks. i etnisk, religiøst eller politisk hat til andre mennesker eller i ønsket om å berike seg selv gjennom kynisk utnytting av andre mennesker  . . . . Kleskjeden Hennes og Mauritz er i disse dager et godt eksempel på det.

Slik finner altså vi mennesker en mening med livet som kan rettferdiggjøre vår egen eksistens, og forhindre at vi forgår i mental meningsløshet der selvmordet kan være en nærliggende logisk løsning.

Slik jeg ser det, var det denne nakne sannheten Beckett avslørte for oss. Derfor er han også en av mine favoritter. Uredd og vulgært ærlig. Han så oss slik vi er og avkledd vår subjektive livsløgn eller mentale beskyttelse. Skulle jeg derfor male et portrett av Beckett måtte det være sammen med absurditetens og menneskehetens fremste representanter, Vladimir og Estragon i Becketts teaterstykke "Mens vi venter på Godot". 


"Beckett og virkelighetens absurditet", 2012, Jan R. Iversen, olje på plate, 35 x 27 cm ©.....


Ingen kommentarer: