26. mar. 2013

Lengsel mens tida går


Tre spennende ting var med på å forme dette maleriet. Det første var et fabelaktig foto tatt av journalisten Marte Hotvedt i avisa "Nordlys" 23. mars i år. Fotoet viste skuespilleren Marius Lien og artisten Aggie Peterson (Aggie Frost) på en måte som svulmet av uforløst dramatikk. 

Etter å ha studert stemninga i bildet og falt i staver over Petersons positur, skjønnhet og intense blikk, kom jeg til å tenke på andre ting som også bar preg av uforløst dramatikk; mørke skyer som ruller over en blå himmel, et uventet blikk fra en ukjent og slike opplevelser som kun varer noen sekunder . . . . mens tida ubønnhørlig går. 

Likevel stoppet tankene mine med noe så vanvittig som det uforløste i lys og skygger mot en slitt fasade på en bygård i Leipzig. Lys som kan feie vekk mørket og plutselig avdekke noe helt uforutsett. Motivet ble derfor en bygård i Leipzig som siden 2010 har ligget i arkivet mitt over mulige motiv, og som nå dukket opp av hukommelsen. Dermed ble den det andre som var med på å forme maleriet. 

Den tredje tingen som påvirket er noe så kjedelig som akrylmaling. Som lidenskapelig oljemaler var det ikke med entusiasme at jeg omsider bestemte meg for å prøve ut akrylmalinga. Denne moderne fargegrauten som forbilder som Brügel, Rembrandt, Turner og Munch ikke kjente til, og som derfor både er åndsforlatt og historieløs, hadde jeg foraktelig tenkt :) 

Men akrylmalinga tok en overraskende og velfortjent hevn. Ettersom den tørker raskt på paletten, tvang den meg til å male i raskt tempo og i relativt tykke, uvørne strøk. Jeg måtte med andre ord legge om min egen tankegang og teknikk om hvordan et bilde kan males. Resultatet taler for seg selv på godt og vondt.

Nå har jeg et annet forhold til akrylmaling. Vi er ikke akkurat bestevenner, men nå kjenner jeg den bedre og innser også at den absolutt har sin styrke.

Maleriet fikk tittelen "Lengsel mens tida går". En følelse som de fleste av oss nok kjenner godt til, men du skal ikke nødvendigvis tro at det er lengsel som skikkelsen på maleriet sitter inne med. Det kan like gjerne gjelde personen som betrakter maleriet . . . .

Ellers har jeg lagt inn flere symbolske hentydninger i maleriet, og igjen sitter jeg og lurer på om det er noen som oppdager dem.  


"Lengsel mens tida går", 2013, Jan R. Iversen, akryl på plate, 40 x 50 cm ©Ingen kommentarer: