25. okt. 2013

Dantes formaning


I mangel av en modell kan man male seg selv. Det passet forresten godt denne gangen siden jeg manglet et oppdatert profilbilde på Facebook. 


Selvportretter er samtidig en utmerket måte til "å holde dommedag over seg selv" for å si det med Ibsen. Det betyr at mens man maler og iakttar seg selv i et speil, har man god tid til å tenke over seg selv, ens holdninger og innsats så langt i livet. At jeg kom på nettopp det, skyldtes nok at en lydbokversjon av dikt-eposet "Den guddommelige komedie" av Dante Alighieri (1265 - 1321) snurret i bakgrunnen.
 

Som utallige filosofer og kunstnere som har gått forut for oss, er også Dante Alighieri opphavsmann til mange ordtak eller formuleringer som sjeldent brukes i dag. Ikke fordi de er dårlige eller utdaterte, men kanskje fordi vi ikke er opptatt av vår egen kultur og historie, og de lærdommer som eventuelt finnes der? I så fall kan det jo hende at vi går glipp av gullkorn som ville vært nyttig å ha for vår egen forståelse av virkeligheten?

Kanskje er vi i dagens globale forbrukersamfunn så opptatt av å gripe alle muligheter som er tilgjengelige, at vi mister vår egen personlighet, ånd eller sjel under veis, og blir hjemløse i våre egne liv?

I så fall blir vi også lette ofre i reklameflommen som vil ha oss til å tro at "vi er det vi kjøper", og som fører noen direkte inn i "luksusfella". Denne psykiske "feilen" med oss ("vi er det vi har av ting"), synes også opp gjennom tida å ha funnet uttrykk i religiøse retninger som f.eks. kristendommens Matteus 16,26: "For hva gagner det et menneske om det vinner hele verden, men tar skade på sin sjel?" . . . . . Men nok om det. Her kommer noen av Dantes gullkorn:
  1.  "Skjønnheten inspirerer ånden til handling".
  2. "De mørkeste stedene i helvete er reservert for dem som lar være å ta standpunkt i moralsk vanskelige tider." (Å ikke ta standpunkt, er også et standpunkt. En erkjennelse som bl.a. Martin Niemöller smertelig fikk erfare)
  3. "Jeg elsker å vite ting, like mye som jeg elsker å tvile på ting."
  4. "Den hører best som tar notater." 
  5. "O rene og plettfrie samvittighet - hvor grusomt er ikke et bittelite feiltrinn for deg." (Å ha ufravikelige moralske prinsipper, har sin pris, . . . . . men den prisen synes verdt å betale?)
Siden Dantes dikt-epos snurret i bakgrunnen da jeg malte selvportrettet, var det naturlig å legge et av disse Dante-sitatene (sitat nr. 2) inn i maleriet, som en hyllest til Dante og som en påminnelse om noe vi alle gjerne kan ta mer inn over oss. Her valgte jeg også å legge inn sitatet på latin istedenfor gammelitaliensk som var språket Dante brukte i "Den guddommelige komedie".

At jeg tok latinen i bruk (takk til Google translation) skyldes at jeg er overbevist om at dette gullkornet er en evig sannhet. Da passet det med latin som er det evige språket i bl.a. medisinsk og biologisk vitenskap. Samtidig tror jeg også sitatet er relevant for alle, uansett om vi er religiøse eller fritenkere. 


"Dantes formaning i eget selvportrett", Jan R. Iversen, akryl på plate, 40 x 50 cm, 2013 ©


Ingen kommentarer: