26. apr. 2014

Gleden

 

Under arbeidet med dette maleriet stakk en venn innom på besøk. Han så på det og konstaterte:

  • Ei rødhåret dame . . . Du er håpløs. Maler alle damer rødhåret uansett hvilken hårfarge de har.
  • Nei, ikke alltid, . . . men ofte. Vi pratet jo om det da jeg malte "Inspirasjonen"
  • Jo - men såååå rødhåret som denne dama her?
  • Skyldes vel at det er en kombinasjon mellom glede og inspirasjon? Det gjør rødfargen mer intens? De to følelsene eller egenskapene er på sett og vis to sider av samme sak. Altså forsterker de hverandre.
  • Og hvem er dama?
  • Dama? . . . . Jo, hun heter Gleden.  
  • Din tuillpeis, sa han.

Jeg maler som regel etter fri fantasi, etter egne modeller eller med utgangspunkt i foto jeg selv har tatt. Denne gangen forelå det imidlertid ikke slike muligheter. Fotoet forelå allerede, tatt av noen andre; og tatt i et stemningsfullt øyeblikk som ville vært umulig for meg å gjenskape . . . . et øyeblikk jeg falt pladask for. Dessuten - etter tidligere å ha malt "Inspirasjonen", "Fortvilelsen" og "Fornektelsen" i serien "Livet", stod jo også "Gleden" for tur. En glede gestaltet av ei inspirerende, evnerik og flott dame. 

Filosofen Aristoteles har sagt at gleden eller lykken er så viktig for oss mennesker at den overgår alle verdslige hensyn. Den løfter oss så vel mentalt som fysisk. Men hvordan komme dit? Når det gjelder nettopp det spørsmålet har en av vår tids mest reflekterte mennesker, Dalai Lama, et råd å gi:

  • "Om du ønsker at andre skal være glade, forsøk å være medfølende. Om du selv ønsker å føle glede, forsøk å være medfølende med andre."

Jeg tar imidlertid et forbehold. Å frigjøre seg fra verdslige forhold i den grad at man er gjennomgående medfølende i en verden som er full av maktmisbruk, undertrykkelse, overgrep og urettferdighet? 

Nei - det kan ikke være rett. For meg blir medfølelse i slike sammenhenger å se gjennom fingrene med skadelige økonomiske og sosiale systemer, og som derfor er overmoden for forandring. Å være medfølende i møte med slike systemer, vil styrke systemene snarere enn å forandre dem. Men overfor enkeltindivider som kommer i skade for å trå feil? Ja, der bør man absolutt følge Dalai Lamas visdomsord. Det er i alle fall min overbevisning

. . . . . . i alle fall så lenge som jeg sitter her og blir glad av å se på "Gleden" :)


"Gleden" (i serien Livet), Jan R. Iversen, akryl på plate, 41 x 33 cm, 2014 ©


Ingen kommentarer: