9. sep. 2014

De ufornuftiges frihet



Et tragikomisk maleri? Jo, så absolutt. Men kanskje en god beskrivelse av oss mennesker i dag? Eller dårlig beskrivelse? Mulig det. Jeg skal si litt om hva som ga meg ideen til dette maleriet så kan du selv avgjøre.

Det fornuftige individet?
Det hele begynte med tanken om at vi som individer, liker å oppfatte oss selv som rasjonelle / fornuftige. Hvis vi f.eks. vil leve sunt, er det rasjonelt for oss å stumpe røyken, trene regelmessig, osv. Likevel sklir mange av oss ofte ut i det irrasjonelle og handler dermed i strid med det som er fornuftig.

Slik oppfører vi oss også på andre felt som f.eks. bilkjøring, barneoppdragelse, jobbsituasjoner, valg av politiske partier, vennskapsforhold, forurensing, osv. Noen ganger er vi fornuftige. Andre ganger ufornuftige og handler i strid med våre egne interesser. Å si at individet er et rasjonelt vesen, er derfor feil. I beste fall er vi dels fornuftig og dels ufornuftig. "Begrenset rasjonelle" som prof. Herbert Simon kalte det.

De fornuftige individene?

La oss ta denne tanken videre, og tenke på mange individer. F.eks. alle i en by, et fylke eller et land. Eller alle individer i en religiøs eller politisk bevegelse, ei etnisk gruppe e.l. Hvis det er slik at alle individer er dels rasjonelle og dels irrasjonelle, vil en slik gruppe bestå av individer som oppfører seg både fornuftig og ufornuftig på et eller annet handlings-område.

Noen ganger er det kanskje ufornuften som seirer slik den f.eks. gjør når folk støtter politikere som vil gå til krig mot et annet land, e.l. Et flertall av individene ønsker altså krig selv om de fornuftmessig vet at krigen også vil ramme dem, og i verste fall - med dagens atomvåpen - utslette alt liv på jorda. Hvis det er slik fatt, er det ikke å undres over at verden går på skakke.
Men vi får vel satse på at de fleste mennesker tenker og handler fornuftig? I så fall vil det jo gå bra til slutt?  OK. La oss tenke oss at vi på et visst handlingsområde kun har å gjøre med rasjonelle og ingen irrasjonelle individer. Da vil vel alt se bedre ut?
Vi kan f.eks. tenke oss at alle fiskere i verden brukte fornuften og gjorde det som var best for dem selv. Derfor kjøper de stadig mer effektivt fiskeutstyr slik at hver av dem kan få størst mulig utbytte av fisket. Etter noen år har de fisket havet tomt, og kommer slik i en situasjon der alle - også de som foredlet fisken og de som til slutt kjøpte den - sitter igjen som tapere. Altså kan også individuell fornuft ende opp i kollektiv ufornuft. Fornuften til kanskje 2 - 3 millioner fiskere ga altså et resultat som ødela både for dem og for kanskje en milliard andre individer rundt om i verden.

Heldigvis har vi lover og reguleringer? 

Men vi mennesker er jo ikke helt dumme. Siden individer ikke bare er fornuftige, men også ufornuftige, og siden vi kommer i problemer selv om alle individer handler fornuftig, har vi laget lover og regler som tar sikte på å begrense at ufornuften ødelegger for oss.
Alt fra lover mot fyllekjøring til lover som begrenser hvor mye hver enkelt fisker kan fiske. I tillegg har vi internasjonale lover og konvensjoner som prøver å forhindre at krig oppstår, forhindre brudd på menneskerettighetene, redusere kriminalitet i internasjonal handel, osv.

Men vil de som styrer ha slike lover og reguleringer?
På den andre sida lever vi i ei tid der økonomiske eliter og nesten samtlige innflytelsesrike politikere nasjonalt og internasjonalt, er tilhengere av en nyliberalistisk ideologi som er skeptisk til mange lover og reguleringer. "Man skal ikke begrense individets frihet", heter det. "Det må bli slutt at politikerne bestemmer hva folk kan gjøre og ikke gjøre". Fra store investorer og spekulanter, som alltid er på jakt etter nye fortjenestemuligheter, heter det gjerne at "staten ikke må levere tjenester som markedet kan levere" og at "privatisering er bra uansett samfunnsområde", osv. 

På internasjonalt nivå prøver også denne alliansen av topp-politikere og pengefolk å fjerne begrensinger for fri flyt av kapital, mennesker, varer og tjenester. EU en varm tilhenger av dette. At fri flyt også åpner for fri flyt av bl.a. smugling, økt forurensing, menneskehandel, narkotika, sosial dumping, pengevasking, skatteunndragelser og andre former for kriminalitet, og i tillegg skaper økt ulikhet mellom superrike og vanlige folk, er noe denne alliansen av topp-politikere og pengefolk helst ikke snakker om.

Bare det at mange hundre milliarder Euro årlig unndras fra beskatning --  til og med innenfor Europas egne grenser i skatteparadis som Sveits, Kypros, Jersey, Guernsey, Gibraltar, Luxembourg og Monaco  --  viser at eliten av toppolitikere og pengefolk i og utenfor Europa, mangler interesse for å stoppe denne kriminaliteten som bl.a. Eva Joly har tatt opp i sine bøker. 

Vil du vite mer om EU's og nyliberalismens fallitt som ivaretaker av bl.a. demokrati, velferd og lov og orden, kan også Attac Norge, Nei til EU, Oxfams rapporter og norske Le Monde Diplomatique være nyttig. Det motsatte synet av hva de står for, får du uansett hver dag og i rikelig monn i det meste av dagspresse, TV-kanaler og radio. 

For å oppsummere: "Går verden mot økt fornuft eller ufornuft?" Sjøl er jeg ikke i tvil. Derfor fikk også dette maleriet tittelen: "De ufornuftiges frihet". Når alt kommer til alt synes det å være slik Europas og Norges topp-politikerne forstår ordet "frihet". Og vi på vår side - er ofte så ufornuftige at vi stemmer på dem ved stortingsvalgene.    

Men dette er min fortolkning av maleriet. Du selv kan selvsagt oppfatte det på en annen måte og se helt andre sammenhenger mellom maleriet og virkeligheten. Og slike fortolkninger er selvsagt like gode som min egen. Som kjent finnes det ingen fasit for rett fortolkning av et åndelig produkt som f.eks. et maleri.

"De ufornuftiges frihet" , Jan R. Iversen, olje på lerret, 61 x 50 cm, 2014 ©


Ingen kommentarer: