21. mai 2015

Pinseria sett fra Langnes


I de siste månedene har jeg vært mer enn vanlig opptatt av dramatiske landskap. Av nord-norsk eller arktisk natur og alle dets skiftninger i vær, i lys og skygger.

Jeg vet ikke helt hvorfor. Kanskje skyldes det energi-bølgen som traff meg i påsken da jeg besøkte de store galleriene i Amsterdam? Eller kanskje er det for å feire at en Norges største malere fra den romantiske epoken, Peder Balke, endelig har fått sitt internasjonale gjennombrudd? Aner ikke. Kanskje begge deler? Uansett - dramatiske landskap har alltid fascinert meg. 

Motivet i dette maleriet er hentet fra Langnes på Tromsøya. Et sted jeg ofte besøker når Kong Vinter kjemper om herredømmet med en ubønnhørlig framvoksende vår. I april slår han tilbake med den såkalte Reinkalvria før han i mai må gi tapt med en siste krampetrekning, Pinseria.

Kampene mellom våren, som vokser seg sterkere og sterkere, og en stadig mer svekket Kong Vinter, er ofte dramatiske. Som regel slår Kong Vinter på en og samme tid tilbake med både regn, snø og hagl samt sterke vinder som synes å komme fra alle kanter. Men våren - ja, du ser vel den på maleriet? - er ubønnhørlig og vinner til slutt.
"Pinseria sett fra Langnes", Jan R. Iversen, akryl på lerret, 65 x 54,5 cm, 2015 ©


Ingen kommentarer: