8. nov. 2013

Veien til surrealismen


På 1000-tallet ble kristendommen påbudt ved lov på Island, og irske munker svermet inn over landet for å kristne det. De fortalte islendingene at hvis de ikke forlot Åsatrua og lot seg kristne, ville de komme til helvete der det var svært varmt.

I Åsatrua er helvete (eller Helheimen) et sted med tåke og streng kulde. Derfor var det temmelig mange islendinger som ikke lot seg kristne. De ville heller til en varm plass i livet etter døden . . . det sier i alle fall enkelte myter i Island.

Den andre ideen tok utgangspunkt i Dante's beskrivelse av hans ferd inn i paradis sammen med hans store kjærlighet, Beatrice (28. sang,16. strofe) : " . [. .] . . eit punkt eg såg, som lyste med ein stråle så skarp at augo som det skin i møte, lyt lukka seg på grunn av ljosets styrke . . [. .]

Begge disse idene er rotfestet i menneskers tro, åndelige opplevelser eller drømmer (og det er ikke noe galt eller forkastelig i det så lenge det ikke utarter i fanatisme), og dermed kom også maleriets tittel temmelig automatisk.


"Veien til surrealismen", Jan R. Iversen, akryl på plate, 35 x 27 cm, 2013 ©

Ingen kommentarer: