22. nov. 2013

Forvandlingen



Mange ideer trigget dette maleriet. En av de mest framtredende var av kollektiv eller samfunnsmessig karakter. Natur og folk i verden sliter. Det globale klimaet og mange store og små samfunn er i ferd med å bukke under.

Også i Europa ser vi økt arbeidsledighet, økende avstand mellom fattig og rik, framvekst av høyreekstremisme / fascisme, mer domstol-anarki, nedbygging av demokrati, voksende korrupsjon og økende flyktning-strømmer som følge av en politisk velsignet økonomisk struktur (også omtalt som markedsliberalisme eller rovdyrkapitalisme) som tilintetgjør regionale økonomiske systemer også i andre verdensdeler enn Europa.

Grovt sett synes verden å ha delt seg i to nivåer. Et politisk styrende og styrtrikt nivå bestående av verdens største multinasjonale selskaper innen finans, handel og industri; et nivå som tallmessig utgjør kun et par prosent av jordas befolkning. På nivået under er alle vi andre som stadig blir vitner til at våre demokratiske og velferdsmessige rettigheter må vike for det første nivåets interesser. 

Snart vil også disse selskapene kunne straffe demokratisk valgte organ, hvis disse svekker deres evne til fortjeneste. Når det skjer vil det være "fortjenesten" og ikke "demokratiet" som for alvor blir alle tings mål og som suverent kommer til å styre verden . . . . Det blir den store forvandlingen. 

Men det later ikke til at vi har noe i mot det. Kanskje tror vi fortsatt at det er helt OK å støtte en verdensøkonomi der disse selskapenes umettelige hunger etter økt fortjeneste skal ha en forrang framfor kollektive goder som bærekraftig natur og samfunn? . . . . 

Kanskje er vi fornøyd så lenge vi sjøl kan rulle rundt og rundt . . . . . så lenge vi er i stand til det?


RULLE RUNDT - (OG RUNDT)

I den tekniske byen
hvor alle ruller rundt på hjul
så de kan bli glade fort
og få penger så de kan kjøpe alt

der kjenner ingen hverandre mer
for de har ikke tid
for de skal rulle rundt på hjul
og kjøpe morsomme ting
så de kan bli glade fort
så alle barn kan passe seg selv
og alle gamle må legge seg og dø
for ingen har tid og ingen vet levende råd
for det gjelder å glemme og det gjelder
å bli glade fort

mens lysene blinker rødt og blinker
grønt
ruller alle rundt på hjul
ruller rundt
og rundt og rundt
osv. osv. . . . . . . . . . . .
  



(Fra diktsamlinga "Pusteøvelser" (1975) av Rolf Jacobsen (1907–1994)


"Forvandlingen", Jan R. Iversen, olje på plate, 40 x 50 cm, 2013 ©



  

Ingen kommentarer: