Dette maleriet trenger neppe en oppklarende kommentar. Men for å sette det i sin rette ramme, kan vi jo koste på oss et kort historisk tilbakeblikk. 8. mars 1872 gikk en svartkledd mann opp på Stortingets talerstol. Han ruvet verken i høyde eller størrelse, men desto mer i sin overbevisning om atfolkestyret / demokratiet og parlamentarismen skulle bestemme i Norge.Han var kraftig lei av at Norge ble styrt av konger og andre maktpersoner i utlandet. Mannen på Stortingets talerstol var statsministerJohan Sverdrupog slagordet hans var:
All makt i denne sal !
I dag har Norges politiske maktelite, som utgjøres av toppolitikernei nesten alle partier, svært lite til overs for Sverdrups slagord. Det kommer selvsagtikke fram i hva de sier, men i hva de gjør. Og handlingene viser at de stadig undergraver demokratiet vedå flytte beslutninger og makt ut til overnasjonale domstoler som f.eks. ESA ogovernasjonale byråkratier som f.eks. EU, IMF, Verdensbanken og Nato.
Organer som de selv har ingen eller ubetydelig innflytelse over, og som vi som velgere har absolutt ingen innflytelse over. Demokratiet -- slik vi tradisjonelt har kjent det i Norge -- undergraves altså av de som skulle stå i forreste rekke for å forsvare det. Det er en fullstendig absurd situasjon. Det er vanskelig å tro, men siden Norge gikk inn i det såkalte EØS-samarbeidet i 1994, er det blitt iverksatt over 10.000 EU-loverpå siden av Stortinget som er vårtlegitimelovgivende organog folkestyrets / demokratiets viktigste forsamling.Her er noen få eksempler på toppolitikernes vilje til undergrave demokratiet:
Siste nytt er at Solberg-regimet med et flertall i Stortinget, legger opp til å overføre det norske finanstilsynet til EU. Tas det med i vurderinga at Norges befolkning to ganger (1972 og 1994) har stemt nei til EU-medlemskap og at grunnloven slår fast at Norge skal være "en suveren nasjon",setter dette toppolitikerne i et særdeles tvilsomt lys. Et lys som gjør det logisk nødvendig åspørre om den politiske eliten i Norge tjener helt andre interesser enn demokratiet, Norges innbyggere og landetsselvstendighet? Oligarkiets maktovertakelse Utviklinga der Stortinget blir et sandpåstrøings-organ forbeslutninger tatt av utenlandske aktører, vil fortsette så lenge folk stemmer pånyliberalistiske partier og politikere. Kort sagtpolitikere på høyre-, sentrum- og venstresidasom i over 30 år har betrodd seg tilen økonomisk ideologi som prioriterer interessene til en global elite av oligarker og investorer imultinasjonale selskaper samt bank- og finans.
Målt opp mot disse styrtrike aktørene, kommer interessene til Norges innbyggere mye lenger ned på prioriteringslista, og vies stort sett bare oppmerksomhet av den politiske eliten foran stortingsvalgene hvert fjerde år.
Neida - jeg forstår godt at man på mange saksområder trenger samarbeid over landegrensene. Derfor er jeg ikke negativ til forpliktende overnasjonalt samarbeid. Tvert imot. Slikt samarbeid er helt nødvendig på en rekke områder som f.eks. fredsarbeid, økonomi, klima, natur/miljø og utjamning mellom
fattige og rike. Men å møte slike utfordringer slik "vår"nyliberalistiske politiske elite har gjort i over 30 år; er katastrofal feil medisin. Ved å bygge ned demokratiet og gi styringa til overnasjonale byråkratier, som har som mål å legge til rette for grådigheten til multinasjonale selskaper og oligarker, får vi et "globalt samarbeid" som truer med å sende verden ytterligere inn ikaos.
Til tross for det, er det altså slike "samarbeidsformer" som bl.a. EU-kommisjonen og vel 80 - 90 prosent av eliten
på Stortinget støtter pr. idag. Og det til tross for at stadig flere kritiske stemmer melder seg, også merkelig nok stemmer fra nyliberalismens eget presteskap i IMF. Svart humor som overlevingsmekanisme I slike stunder er svart humor god å ha. Når Norges nyliberalister -- også ofte omtalt som markeds-liberalister-- har flyttet alle tunge politiske beslutninger til utlandet, og solgt unna alle nasjonale ressurser og samfunnsviktige institusjoner til multinasjonale selskaper, er det ingen vits å stemme ved stortingsvalgene. Hvorfor i all verden skal vi stemme på ei forsamling som har gitt fra segsininnflytelse over utviklinga i landet? Og når stemmene uteblir kan Stortingets nyliberalistiske toppolitikere gratulerehverandre med vel utført jobb og stenge Stortingsbygninga. Eller kanskje beholde den som et museum over demokratiet? Eller kanskje selge den til en amerikansk junkfood-kjede? . . .
Det blir nok salg siden det kun er ting som kan kjøpes og selges, og helst måles på børs, som har noen verdi for nyliberalistiske politikere. Eller som de ville sagt, hvis de hadde vært ærlige: "Det gjelder å overlate mest mulig til markedet og holde det unna demokrati og politikk. Demokrati innebærer ofte tids- og ressurskrevende debatter og utredninger. Følgelig tar demokratiets spilleregler mye tid og er lite kostnadseffektivt. Dermed er demokratiethemmende for næringslivets konkurranseevne, og bør derfor brukes minimalt. Fortrinnsvis kun på områder som bidrar til å holde myten om et levende demokrati friskt i befolkninga. Så lenge de tror på den myten, holder de fred og lar oss styre med vårt. Og det er jo det viktigste. Ikke sant?"
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar