26. juli 2011

Vi skal aldri mer glemme!


Det har vært noen forferdelige dager. Etter anslagene mot regjeringskvartalet i Oslo og mot AUF på Utøya 22. juli, står vi lammet av sjokk. Men det har virkelig hendt, og snart må tida komme der vi lar vantro og sjokk vike for analyse og debatt om hvordan vi kan unngå at noe slikt skal skje igjen.

For fascismen svikter ikke sine idealer, uansett om den dukker opp i form av skrålende, voldelige bander eller - som denne gangen - i form av en enslig massemorder. Fellestrekkene er uansett mystisk og/eller religiøs fanatisme, hat mot sosialdemokrati og partier på venstresida, hat mot visse etniske grupper, hat mot demokrati som styringsform samt et ønske om å tvinge alle andre mennesker til underkastelse, gjerne ved hjelp av voldshandlinger.

Etter siste verdenskrig lovde hele det politiske Norge at man aldri skulle glemme. For hvis man glemte, ville fascismen lettere få fotfeste igjen . . . . Nettopp det løftet, bør samtlige politiske partier børste støvet av. Noen partier og nettsteder bør også se seg ekstra godt i speilet, og stille spørsmålet om man i politisk retorikk og grunnholdninger er med på å fremme noen av de ovennevnte ingrediensene i fascistisk tenkning, og i så fall, gjøre noe med det.

Etter de tragiske hendelsene fortjener det gamle løftet "Vi skal aldri glemme!" å bli gjentatt av et samlet politisk Norge, og gjerne forsterket med "Vi skal aldri mer glemme!"


"Utøya - aldri mer glemme!", Jan R. Iversen, olje på lerret, 35 x 27 cm, 2011


. . .

3 kommentarer:

eivind sa...

Ord skaper holdninger og holdninger styrer handlingene. Når sportsjournalisten omtaler fotbalkampen mellom TIL og Bodø Glimt som et HATOPPGJØR og KRIGEN OM NORDNORGE så legitimerer det fotballpøbelens handlinger.

Når det systematisk feilinformeres om enkelte folkegrupper dannes det holdninger som kan føre til de mest groteske handlingene.

Viste du at av de omlag 500 terrorhandlingene i Europa de to siste årene, står muslimske fundamentalister for 4.

Jan R. Iversen sa...

Glimrende iaktatt, Eivind. Du har så rett, så rett.

Guro sa...

Flott og spennende blogg, så bra at du dele ord og bilda, tom sjømalte, med omverden på denne måten. Her har du tydelig et talent.
Hilsen Guro