20. mars 2021

Bekkeblom på Lanes


"Nulla dies sine linea" (Ikke en dag uten en linje) skal den romerske forfatteren Gaius Plinus (79 e.Kr.) ha sagt. På 1900-tallet skal visstnok Pablo Picasso teatralsk ha ropt fra en balkong i Paris: "Ikke en dag uten et penselstrøk!"

Grunnen er enkel. Vil man bli dyktigere, lære mer og stadig utvikle håndlaget, må man male ofte. Så enkelt er det bare. 

Likevel er det ikke så enkelt. Skal man male hver dag -- også på dager man IKKE har et nytt motiv i tankene -- er løsninga å male et gammelt motiv. Et man har malt tidligere. Videre kan man også gå ned i format. På små lerreter kan man også eksperimentere med bildekomposisjon, farger og valører, osv, uten at det blir for kostbart og tar for lang tid.

Disse maleriene er eksempler på det. Forhåpentligvis kan de også gi deg som ser dem en følelse av sommer i en mars-måned (i året 2021) preget av korona-restriksjoner og polare lavtrykk. Historia bak disse maleriene finner du nedenfor.

"Bekkeblom på Lanes 1"

På vei ut til malerhytta kjører jeg forbi store arealer av tidligere dyrka mark. I de siste tiårene har imidlertid vekslende regjeringer prioritert store enheter og fabrikklandbruk. For Nord-Norge der naturen stort sett bare gir anledning til små bruksenheter, har denne politikken vært ødeleggende. Derfor er mange av de tidligere landbruksarealene i dag overgrodd med hundekjeks og krattskog. 
"Bekkeblom på Lanes 2"

Noen av disse arealene er blitt omdannet til våtmarker. Ei slik våtmark finnes på Lanes på Kvaløya. I juni hvert år er den smekkfull av bekkeblom. Blomstene er så overstrømmende gule at det er vanskelig å ta blikket fra dem. I skapt sollys ser det nesten ut som biter av sola har falt ned i gresset.

"Bekkeblom på Lanes 3"


"Bekkeblom på Lanes 4"

. . . og en etternøler fra 2021 :)

 

 

"Bekkeblom på Lanes 1, 2, 3 og 4", akryl på lerret, 30 x 40 cm, 2020 og 2021

 

"Bekkeblom på Lanes 4" ble gitt til Art Sale for Palestina (11. - 12. nov. 2023)



Ingen kommentarer: