21. okt. 2021

Norsk ytringsfrihet?


I mai 2021 la Solberg-regimet fram et lovforslag som gir opp til 10 års fengsel for "samarbeid med utenlandsk etterretning for å påvirke samfunnsdebatt og utfall av valg". Lovforslaget er nå ute til høring. 

Blir loven vedtatt av stortinget, kan sikkerhetstjenesten (PST) overvåke alle som kritiserer statlige myndigheter. Det kan de gjøre for å sjekke om kritikerne samarbeider med utenlandsk etterretning. Gjør de ikke det, vil PST uansett ha sikret seg informasjon som kan deles med utenlandsk etterretning. "Slik gjør man jo blant venner" heter det som kjent i de kretsene. 

Opptrer man derimot i media med synspunkter som støtter USA-Natos virkelighetsforståelse, eller arbeider direkte som agent for USA, blir man kun utsatt for symbolsk etterforskning og ingen straff. Avsløringene i bl.a. 2010 og vår tids "danske avsløringer" gir klare signaler om det.

Solberg-regimets lovforslag framstår dermed som hva det er: en lov for å overvåke mennesker som ikke har samme virkelighetsforståelse som USA-Nato. Altså en lov for å kriminalisere opposisjonelle og lovlig-gjøre "brønnpissing" i tråd det litterære bildet som forfatteren Sigbjørn Hølmebakk brukte om
mistenkeliggjøringen av annerledes-tenkende i den forrige kalde krigen (1947 - 1990).

Hvis dette lovforslaget blir norsk lov, kan PST fritt overvåke alle som deltar i samfunnsdebatten. Det vil medføre at mange vil unngå å delta i offentlig debatt i frykt for å bli stemplet som suspekt. Loven vil således bidra til å svekke demokratiet og gi en situasjon som Lund-kommisjonen allerede i 1996 advarte sterkt mot

Et annet resultat vil være at norske myndigheter vil stå enda mer naken i sin tilvante eplekjekke kritikk av manglende ytringsfrihet i andre land. Norske myndigheters utpregede hykling og dobbelt-moralisme vil da med rette bli latterliggjort nasjonalt og internasjonalt. Det blir i så tilfelle eneste fordelen ved en slik lov. 

 

"Norsk ytringsfrihet?", Jan R. Iversen, akryl på lerret, 61 x 50 cm, 2021 ©

 

Ingen kommentarer: