28. okt. 2017

Stilleben på pub


Av og til er det ikke verdt å svare på spørsmålet: "Hva har du malt i det siste?" Særlig ikke hvis man står ved en bardisk sammen med trivelige folk som svømmer i de øvre lag av promillen.
Ho så mæ med blodskutte aua mens munnvikan trakk sæ stadig høyere. Til slutt blei det umulig for ho å holde latteren inne.
-- Nei, Jeppe, ka du sier? Hi, hi. Malte du et stille bein i går kveld? Et stille bein . . . . . Det e da vel farsken ikkje nokka å male. Ihiiiiiiiiiihi!
-- Nei. Ikkje et stille bein. Et stillèben.
 -- Ja, det e jo det æ sier. Nei, mal heller mine bein. Æ har to nervøse bein. Rastlause bein, sier lægen. Mal heller dem. Dem e det masse bevægelse og rytme i. Ihiiiiiiiihi! Ihiiiiiiiiiihi!
Fyren ved sida av ho fikk et ansiktsuttrykk som minna om en auar, tatt på svenskpilk og trukke raskt opp til overflata. Rød i fjeset og med to aua som trua med å ramle ut, buldra han:
-- Hææææ hæhæ! Ja, mal de beinan! Og få med uinnerstellet også. Masse bevægelse og rytme i det. Du kommer pinade til å bli sjøsjuk bak staffeliet! Æhæhæ! Æææææhæhæ! Du kan jo male en sånn derre akt, og kaille maleriet: "Vær på akt! Fare for tarmslyng!" Æææææhæhæ! Æhæhæ! 
-- Ihiiiiiiiihi! Æhæhæ! Ihiiiiiiiiiihi! Æææææhæhæ!

Den rødmussede og dama hans var to ypperlige representanter for ekte nordnorsk humor. Kjappe replikker som oste av burleske overdrivelser og tvetydigheter. Et verbalt fruktfat av farger, kontraster og former.

Og dermed benytter jeg anledninga til å spre litt kunnskap om hva et stilleben er -- og griper her til Wikipedias definisjon:
Stilleben (fra tysk Still-leben: «stille liv», fransk: Nature Morte «død natur») er et kunstverk som gjengir objekter i ro, ofte som oppstillinger av hverdagslige gjenstander som enten er fra naturen (blomster, frukt o.l.) eller menneskelaget; vaser, glass, mat osv. Genren er i slekt med dekorasjons-maleriet og har vært dyrket siden oldtiden.
De to stillebenene ovenfor, ble malt i et forsøk på å komme to gamle mestere, Vincent van Gogh og Georges Seurat og deres teknikker, nærmere inn på livet. Kommer nok til å bruke mer av Vincents teknikk i framtidige malerier, men er mindre sikker på Seurat.


"Stilleben inspirert av Vincent (etter van Gogh)", Jan R. Iversen, akryl på lerret, 41 x 33 cm, 2017 ©

"Stilleben inspirert av Georges Seurat", Jan R. Iversen, akryl på lerret, 60 x 50 cm, 2017 ©
 

Ingen kommentarer: