30. juli 2009

"Taket for utvikling"


Vi som bor i de vesteuropeiske landene er privilegerte. Sammenlignet med størstedelen av verden, har vi sosiale ordninger og politiske tradisjoner der staten langt på vei sikrer enkeltindividene et visst velferdsnivå. Til gjengjeld får staten den legitimiteten den trenger for at innbyggere skal akseptere de vedtak staten gjør i ulike saker - jfr. bl.a. filosofen John Locke.

For størstedelen av jordas befolkning er slik statlig garantert velferd så godt som fraværende. Der finnes det et ”tak” for utviklingen som består av sosiale, politiske, kulturelle og/eller økonomiske barrierer. Noen av dem er påført landet og menneskene utenfra, fra politiske og økonomiske interesser i utlandet. Erkjennelsen av dette forferdelige faktum der også Norge spiller en rolle, ga i 2003 støtet til ”Håpet”.

I juni gikk forresten forfatteren Vetle Lid Larsen til et berettiget angrep på meningsløsheten som preger mye av dagens kunst. Endelig, tenkte jeg, endelig en etablert kunstner som synes å ha fått nok av postmodernismens relativisme. Kronikken i Aftenposten 17.06.09 finner du her

"Håpet", 2003, Jan R. Iversen. Olje på plate, 27 x 35 cm ©
.... 

Ingen kommentarer: