2. aug. 2009

Ikke bare dystre ting



"Maler du bare dystre bilder?" Det er et vanskelig spørsmål og ikke lett å svare på. For hva er dystert? Er det dystert å være opptatt av det som skjer i verden uavhengig av journalisters og regjeringers fortolkninger, og noen ganger forvrengninger og regelrette løgner? Er det dystert å gjengi overgriperes ugjerninger? Jeg synes ikke det.

Derimot synes jeg det er mer dystert å snu ryggen til og forsøke å glemme det bestialske, uansett om det dreier seg om trafficking, krigshissere, kriger, rasisme, sult, fattigdom, apartheid, tortur og annen elendighet.

Underholdningsindustrien er i dag en av de største og mest lønnsomme. Kanskje nettopp fordi store deler av vår virkelighet er dyster, søker mange av oss tilflukt i underholdning, kort sagt "brød og sirkus" i form at såpeoperaer, realityshow, kjendiser og liknende. Kanskje vel og bra, vi må ha visse "pustehull", men samtidig må ikke det dystre få mindre oppmerksomhet. I så fall lar vi overgriperne få enda mer fritt spillerom.


Men nei - jeg maler ikke bare dystre ting. "Ung og uprøvd kjærlighet" fra 2008 er et eksempel. Det er for øvrig malt "vått i vått" i ekspresjonistisk stil. For de som tror de drar kjensel på portalen til Tranøy kirke på Senja i midnattssol, er det bare en ting å si: De har helt rett :-)

 

.
"Ung og uprøvd kjærlighet", 2008, Jan R. Iversen. Olje på lerret, 33 x 42 cm ©

 

...

Ingen kommentarer: