20. nov. 2018

Homo avarus (Det grådige menneske)


Noen ganger blir jeg skikkelig forbannet. Da hender det jeg griper til penselen som lynavleder. Alt i alt finnes det ingenting i denne verden som gjør meg mer forbannet enn de som sitter på toppen av samfunnet i politikk og næringsliv.

Nei, selvsagt ikke alle, men de som sier at de vil bidra til et bedre samfunn, og som bak ryggen på oss gjør det stikk motsatte. De nyter godt av samfunnets ulike tilbud (veier, skole, helsevesen, etc.) som vi finansierer via skatteseddelen, men foretrekker selv å være gratispassasjerer og snyltere.

Foranledningen til "Homo Avarius" var avsløringen av Paradise-papers som synliggjorde at en rekke globale selskaper (EBay, Uber, Nike, Walmart, Siemens, McDonald’s, mfl.) samt politiske toppledere i bl.a. Europa, lurer seg unna beskatning. Paradise-papers ble således en oppfølger av blant annet  Panama-papers som dyktige gravejournalister avslørte i 2016.

Innen EU finnes et titalls skatteparadis som fungerer som frihavner for kjeltringer fra hele verden, samtidig som EU's gjennomkorrupte politikerklasse årlig forkynner at de vil "gjøre noe". Det er i slike øyeblikk jeg ønsker intenst at Europa skal oppleve en gjenfødsel av Jakobinerklubben og Maximilien Robespierre.

  

"Homo avarus" (Det grådige menneske), Jan R. Iversen, akryl på lerret, 50 x 61 cm, 2018 ©

 

Ingen kommentarer: