25. okt. 2014

Sinnet

Sur . . . . sint . . . . eller desillusjonert? Fortolkningsrommet er stort. Men om det er sinne, blir spørsmålet: Er det et undertrykkende eller frigjørende sinne som er på gang her? 

Da jeg hadde malt "Inspirasjonen", "Fortvilelsen", "Slumpetreffet", "Fornektelsen" og "Gleden" i serien "Livet", stod "Sinnet" for tur. Selv om det er ubehagelig, er også "sinnet" en del av "Livet" selv om det i mange tilfeller er en heller dårlig egenskap og reaksjonsform.  

  • Å være sint er som å gripe glødende kull for å kaste det på noen, og den eneste som blir brent er deg selv (Buddha) 
  • Sinne og intoleranse er de største fiendene til en rett forståelse av en situasjon (Mahatma Gandhi)
  • Vi kan alle bli sinte. Men å bli sint på det rette mennesket, på det rette tidspunktet, med det rette formålet og på den rette måten - det er alt annet enn lett (Aristoteles)

Under arbeidet med "Sinnet" ville tilfeldighetene at jeg også leste boka til Aas og Vestergården "Skammens historie - den norske stats mørke sider - 1814 - 2014", utgitt i år; i samme år som Norge feirer sitt 200 års-jubileum.

Det var mens jeg leste denne boka at det slo meg at sinne også kan være en "god" egenskap, eller kanskje riktigere, en nødvendig egenskap. La meg ta et eksempel. Da Harald Sverdrup leste sitt ironiske dikt "Øvelser i hjemlig diskriminering" på NRK i 1972, kan det nettopp ha vært hans sinne over diskriminering som fikk han til å skrive diktet.

Og det var vel en god ting, ettersom diktet satte fingeren på skyggesider ved Norge? I ettertid ble også diktet et av de mange innspillene som gjorde at det ble vanskeligere for oss å stigmatisere mennesker som ikke tilhørte den aksepterte flokk. Diktet avspeilet altså et frigjørende sinne som var nødvendig, og som ble nyttig for oss alle. Vi ble mindre fordømmende og mer tolerante i årene etter.

Derfor er ikke et surt, et sint eller et desillusjonert ansikt noe vi bør avvise . . . uten ettertanke. Slipper vi ettertanken til, kan det være nettopp den som gjør at vi oppdager noe nytt; noe som kanskje gjør oss også sinte og dermed motivert til å gjøre verden til et bedre sted. 


For øvrig anbefales boka "Bli sint!" av Stèphane Hessel. Hans budskap i en alder på 93 år er: Stopp likegyldigheten! Gi ikke opp! Gi de politiske lederne motstand! 


"Sinnet" (i serien Livet), Jan R. Iversen, akryl på plate, 41 x 33 cm, 2014 ©



Ingen kommentarer: