7. des. 2020

Dans i ei mørketid


Det er liksom blitt en vane å male et "fjøsnisse-bilde" når jula nærmer seg, og det skal selvsagt males i tradisjonell julekort-stil. Et trivelig avbrekk fra det som med årene er blitt mine tre viktigste inspirasjonskilder; natur / landskap, mennesker og motiver som knytter seg til ulike problemer i samfunnet. 

Men hvorfor male fjøsnisser? 

Vel, jeg tror vi trenger slike skapninger i advent- og juletida. Og kanskje især i år der korona-begrensinger hemmer mange, såvel psykisk som sosialt og økonomisk. Trinne og smilende fjøsnisser er i den sammenheng ei mager trøst, men likevel ei trøst som gjør at vi i det minste kan trekke litt på smilet? Eller kanskje åpner slike bilder for gode minner fra barndommens jul? Bidrar til at vi kommer i den rette julestemninga? . . . . I så fall kan man si at fjøsnissene har sin misjon.

Neida - jeg oppfordrer ikke til å glemme julas egentlige budskap. Så kom gjerne med julesanger, juleevangeliet, julekrybber, engler og stjerner og andre kristne visuelle julesymboler. Men mangler fjøsnissene blir det fort ei jul som bikker for mye over i det seriøse? 

Illustrasjon: Erik Werenskiold
For jula skal jo også være gledens høytid, og da trenger vi vel fjøsnissene? I alle fall de av oss som har vokst opp i koblinga mellom to eldgamle kulturtradisjoner; kristendommen på den ene sida og norske folketradisjoner på den andre. 

For oss som erkjenner at vi er påvirket av begge kulturtradisjoner og ikke ser noen grunn til å forkaste den ene framfor den andre, er det heller ikke nødvendigvis slik at de to tradisjonene står i motsetning til hverandre. 

Ser vi nærmere etter, finner vi mye som taler for at de faktisk utfyller hverandre. Når kristendommen f.eks. oppfordrer til nestekjærlighet og barmhjertighet, støttes jo det av bl.a. eventyret om Askeladden som hjalp kjerringa med nesa i stubben, og av Barbara Rings fortelling om den hjertevarme Marte Svennerud og hennes "Itte no knussel".

Så ha ei fin adventstid. Måtte den gode julefølelsen komme til alle, og kan mine danseglade fjøsnisser være til hjelp, var det vel verdt å male dem.

Ta vare på deg selv og hverandre, og ha ei god og fredelig jul. 

"Dans i ei mørketid", Jan R. Iversen, akryl på lerret, 61 x 50 cm, 2020 ©

Eies av R. Espenes 


Ingen kommentarer: