21. apr. 2021

Det gjensidige tap


Inspirasjonen til dette motivet kom under et radioprogram der vanlige folk fortalte om livet under korona-pandemien. En ung student fortalte at hun var ensom. Hun skulle så gjerne hatt en kjæreste, men korona-restriksjonene gjorde det vanskelig. Et par andre hadde mistet jobbene sine og slet for å få endene til å møtes. En leder av en nystartet småbedrift med et par ansatte i tillegg til han selv, sa at bedriften ville gå konkurs.

De økonomiske, sosiale og psykologiske kostnadene som korona-restriksjonene har påført småbedrifter og vanlige folk, ligger nok ennå i det uavklarte. På den andre sida synes bank- og finans, de store konsernene og andre i den økonomiske eliten å ha blitt lite rammet, mye takket være økonomisk støtte fra staten.

Uansett taler mye for at pandemier og restriksjoner er noe vi vil se mer av i framtida, så lenge dagens globale nyliberalistiske eller markedsliberalistiske "rovdyrkapitalisme" får herje videre med natur, mennesker og miljø. 
Denne økonomiske modellen som er basert på grådighet og kontinuerlig økt vekst, har rasert natur og miljø i stor skala over hele verden siden 1980-tallet, og fortsetter ennå i samme spor. 
Historia viser at når den rovgriske globale jakta på økonomisk vekst og fortjeneste trenger inn på nye biologiske og geografiske områder, venter ofte nye bakterier og virus på inntrengerne. Det katastrofale er at verdenssamfunnet ikke tar skritt for å avvikle denne selvmorderiske økonomiske vekstmodellen. 

I essayet "I pestens tid" prøvde jeg å bore litt i dette store og kompliserte problemet. Jeg skal derfor la det ligge her, og heller avrunde med "Den draumen" av lyrikeren Olav H. Hauge. For å si det kort. Dette går ikke lenger. Ødeleggelsene må stoppes. Noe positivt må skje. Så snart som mulig.   


Det er den draumen me ber på
at noko vedunderleg skal skje,
at det må skje
at tidi skal opna seg
at hjarta skal opna seg
at dører skal opna seg
at berget skal opna seg
at kjeldor skal springa
at draumen skal opna seg,
at me ein morgonstund skal glida inn
på ein våg me ikkje har visst um.

 

"Det gjensidige tap" (eller "Covid-19"), Jan R. Iversen, akryl på lerret, 61 x 73 cm, 2020 ©

 

Referanser:
 

Ingen kommentarer: