15. jan. 2023

Skriket i naturen


Et motiv kan oppfattes på mange måter. Tror at de fleste som ser
"Skriket i naturen" vil si at det er inspirert av norsk natur, norske folkeeventyr og viktige kulturbærere som Theodor Kittelsen (1857 - 1914) og Erik Werenskiold (1855 - 1938). 

Joda, de har helt rett i det, men dette maleriet er omtrent like mye inspirert av vår egen tid og de begredelige forholdene i verden. Forhold som verdens ledende nyliberalistiske politikere i de siste 40 åra -- også i Norge -- har en stor del av ansvaret for.

Sett fra mitt ståsted ble 2022 nok et år preget av nyliberalismens samrøre mellom politikere og store investorer, samt dette systemets ensporete og grådige jakt på økt fortjeneste og økte aksjekurser. Gevinsten privatiseres og flyttes til skatteparadiser for å unngå beskatning. Tilbake står natur, samfunn og vanlige skattebetalere som får regninga etter herjingene i form av ødelagt natur, høyere strømpriser, økte levekostnader, flere avgifter, redusert velferd, osv.

Nyliberalistiske politikere prøver å skjule skadene med bl.a. "grønne prosjekter", men i kjølvannet til denne ideologien ligger fortsatt rasering av natur og miljø (jfr. kolossale vindmølleparker), større økonomiske ulikheter mellom folk, undergraving av demokratier (ved stadig mer maktoverføring til private i div. markeder) samt stadig nye kriger der kampen igjen står om viktige naturressurser, markeder og kontroll over strategisk viktige handels- og ferdselsårer.

Dette sies aldri åpent i media av makthaverne, og uhyre sjeldent også av de store medienes kommentatorer. De begrunner alltid kriger som Norge deltar i, med "gode hensikter" som å ville trygge demokrati, styrke menneskerettigheter, beskytte kvinner og barn, osv. Slike begrunnelser serveres skamløst, til tross for at alle oppegående mennesker vet fra historia og egen erfaring at alle kriger -- uten unntak -- bryter med slike og andre gode hensikter.

Og desto lenger kriger varer i tid og omfang, og desto mer våpen som pøses inn, desto flere og mer omfattende blir bruddene på de "gode hensiktene" som begås av deltakerne i krigen. Erfaringene fra krigene i bl.a. Afghanistan (2001 - 2021), Irak (2003 - 2010), Libya (2011 --) og Syria (2011 -- ) vitner om det.

Nettopp dette bør få alle oppriktige mennesker til å innse at "gode hensikter" i munnen på krigførende parter og deres støttespillere, ikke er annet enn skamløse forsøk på å rettferdiggjøre kriger og føre folk og medier bak lyset.

I tillegg kommer at ingenting menneskeskapt er mer natur, klima- og miljø-ødeleggende enn nettopp kriger. Store arealer og vann-ressurser blir ubrukelige i mange tiår framover som følge av tungmetaller og kjemikalier i ammunisjon og våpnene som brukes. "Skriket i naturen" er derfor i høyeste grad et berettiget skrik.

Slike og andre paradokser i 2022 og norske topp-politikeres værhane-mentalitet og flukt fra etikk og ærlighet, førte for min del flere ganger til male- og skrive-tørke. Jeg kunne begynne på et maleri eller noe skriftlig, men mistet raskt inspirasjonen og ga opp. Trakk meg unna. Flyktet inn i noe annet . . . fagbøker, musikk, skjønnlitteratur, vin, turer ut i marka . . .  

Magefølelsen for 2023 er ikke bedre. I beste fall håper jeg at folk i alle deltakende land -- inklusive Norge -- krever at diplomati og forhandlinger må på banen NÅ! I motsatt kan krigen eskalere fordi stadig flere leverandører (våpenprodusenter, logistikk, vedlikehold, forsikringer, vakthold, etc.) tjener på den. I verste fall vil eskaleringene ende i en atomkrig som gjør store deler av Europa ubeboelig og alle til tapere.

Å stadig sende mer våpen og penger inn i en krig der flere atom-makter (USA, Russland, UK og Frankrike) er direkte involvert og styres av topp-politikere som tror de ufeilbarlige, er som å kaste bensin på et bål for å få det til å slukke.

Oppfordrer derfor alle fredsorienterte til å melde seg inn i en fredsorganisasjon som jobber for diplomati og fredsforhandlinger:

 

Bli med i arbeidet for at 2023 skal bli et år som fremmer diplomati og fred.
Ønsker alle som følger med denne bloggen et godt og fredfylt år

      

 "Skriket i naturen", Jan R. Iversen, akryl på lerret, 50 x 40 cm, 2022 ©

 

 

Ingen kommentarer: