3. des. 2023

Tromsøutstillinga 2023


Fra venstre: Hanne S. Nilsen, Jan R. Iversen, Kai M. Mortensen, Martha S. Simonsen og Kristin J. Solstad

Tromsøutstillinga 2023 ble planlagt, produsert, arrangert og kuratert av ei prosjektgruppe bestående av: Kristin Josefine Solstad (kurator), Kai Mørk Mortensen, Jan R. Iversen, Martha Sofie Simonsen og Hanne Synnøve Nilsen. 

Først var det mye forarbeid. Mange timer gikk med til møter i prosjektgruppa, og ikke minst til oppfølging av det vi kom fram til på møtene . . . og det vi ikke kom fram til på møtene, men måtte ta under veis. Mye måtte ordnes på mail, telefon, sms og Facebooks messenger, og alt ble gjort på fritida og i ferier.

Det ble en del fram og tilbake, prøving og feiling, samt en del hissige argumenter med påfølgende forsoninger. Ikke minst gjaldt det disposisjonsplanen for utstillingslokalet samt alternative størrelser og konstruksjon av løsvegger. Følgelig ble flere potensielle fallgruver løst på planleggingsstadiet.


Kort sagt - Tromsøutstillinga 2023 ble et ordinært prosjekt der det som kjent alltid finnes noe "upløyd mark". Men heldigvis hadde prosjektgruppa både individuelle og kollektive erfaringer å lene seg på, såvel i planlegginga som i utføringsfasen. Gjennom hele prosjektet måtte vi alle i større eller mindre grad være både generalister og spesialiser, altså "poteter" i utføringa av mange oppgaver. 

En "potet" i praktisk arbeid
I fleng nevnes plan for disponering av utstillingslokalet, markedsføring av utstillinga, invitasjoner til kunstnere, avtale med Kulturhuset, avtaler med deltakende kunstnere, ordninger og avtaler for frakt av kunstverk og søknader til potensielle sponsorer, inkl. utforming av sponsoravtaler. 

I tillegg kom også
innkjøp av div. materialer og utstyr, frakt av uferdige og ferdige utstillingsvegger, utstyr til produksjon av fire fritthengende utstillingsvegger, arbeidslister for produksjon og maling av vegger samt kuratering og plan for opphenging av verk.

Var det da noe mer? Jo - det var det. Utforming av salgskontrakter, innkjøp av drikkevarer til utstillingsåpning (vernissasje), vaktlister for selve gjennomføring av utstillinga (31. okt. - 26. nov.), samt opprydding og lagring etter avsluttet utstilling.
 
Jeg har sikkert glemt noen oppgaver i denne opplistinga, men dette får stå sin prøve. Hensikten er bare å synliggjøre at en så stor utstilling med så mange deltakere "ikke gjør seg selv". 

Selve utstillinga fant sted på Kulturhuset i Tromsø i perioden 31. oktober - 26. november 2023, der i alt 24 ulike billedkunstnere hver stilte ut 2 verk, tilsammen 48 verk. Samtlige verk på Tromsøutstillinga 2023 finner du på hjemmesida til Kunstsentralen Nord.  
 
Kristin i produksjon av vegger
Kai, Kristin og Jan med ferdigstilt vegg

Logistikken sviktet tre - fire ganger, men gikk til slutt og da var man glad
 
Martha, Kristin og Jan under veggmontering

Hanne og Kristin under montering av kunstverk
  
Endelig ferdig med all montering
 
Kultursjef Pål Johansen, Tromsø kommune, åpner utstillinga
 
Bilde av noen av kunstnerne som deltok på utstillinga
 
Naivisten Synvis og postnaivisten Jan


Ingen kommentarer: