8. apr. 2009

Utviklingens motstykke


Krig er det motsatte av utvikling. Heraklit (540–480 f.Kr.) skal ha hevdet at "krigen er alle tings far", og i det perspektivet kan det argumenteres for at kriger gir grunnlag for utvikling og nyskaping. De færreste spør imidlertid: For hvem?

Et eksempel er de tyske nazistenes Luftwaffe, Condorlegionen, som deltok i general Francos angrep på den folkevalgte spanske regjeringen (1936 - 38) og som bl.a. bombet Guernica; et terroranslag mot spansk sivilbefolkning som ble verdenskjent gjennom Pablo Picassos bilde "Guernica". I løpet av borgerkrigen lærte nazistene seg bl.a. teppebombing og par-angrep med jagerfly. Men hva slags nyvinning ga krigen for den spanske befolkningen?

Svaret er over 40 års diktatur under Franco, over 500 000 drepte, et ukjent antall forsvunne i fengsler og interneringsleire, ingen tale-, presse- og organisasjonsfrihet, og en føydal, tilbakestående økonomi til langt opp på 80-tallet. Selv om USA offisielt var nøytral, støttet selskaper som Texaco, General Motors, Ford og Firestone Franco-fascistene med penger og materiell. I 1945 innrømmet Franco-diktaturets utenriksminister, José María Doussinague, at "uten amerikansk olje, lastebiler og kreditt hadde vi aldri vunnet borgerkrigen" (Antony Beevor, "Kampen om Spania", s. 200).

Verden har ikke forandret seg mye siden 30-tallet. I 2003 gikk USAs president George W. Bush og Storbritannias Tony Blair til krig mot Irak basert på løgner framskaffet av CIA og Pentagon.

Hvem gir denne krigen utvikling? Iraks befolkning? Selskaper i bl.a. USA, Storbritannia og Danmark som deltok i USAs aggresjon og som deretter kunne dele "byttet" i form av olje, oppbygging, utstyrsleveranser, etc.? 



"Brothers in arms, torture and profit", 2003 -- 04, Jan R. Iversen. Olje på plate, 50 x 40 cm ©


Ingen kommentarer: