7. apr. 2009

Utvikling og demokrati

"Utvikling" er selvsagt ikke et entydig begrep. Det noen mener er utvikling, mener gjerne andre er det motsatte. Denne dynamikken driver samfunn framover, og nettopp derfor er det viktig å ta vare på de demokratiske idealene som bl.a. tale-, trykke- og pressefrihet. Uten slike idealer vil de fleste samfunn lett stagnere, og i verste fall oppleve store konflikter med de menneskelige omkostninger det innebærer.

Å uttrykke seg kan selvsagt skje på andre måter enn med ord, noe dette utvalget av satiretegninger fra -70 og 80-tallet er eksempler på. Her svinges pisken over alt fra AKP (ml) til Høyre og fra amerikansk militærindustri til nasjonale utviklingsstrategier. 

I dag, nesten tretti år etter, har egne erfaringer fått meg til å skifte syn i noen sammenhenger mens de på andre felt er de samme eller står enda sterkere enn tidligere. Men slik bør det også være, hvis man tar mål av seg å forstå samfunn og samfunnsendringer, og samtidig bestreber seg på å være oppriktig i møtet med egen læring og erfaringer. De som ikke kan endre sine oppfatninger over tid, har begge bein solid plassert på bakken, og står dermed stille.



Denne uttrykksformen regnes tradisjonelt som "avistegning", dvs. en form for journalistikk som dekker alt fra politisk kommentar, satire, reportasje, kunstnerisk kommentar (teater, film, ballett, musikk, etc.) eller rett og slett noe som faller inn under sjangeren vitsetegning. Noen av mine favoritter på dette området er Finn Graff, Hallvard Skauge, Carlos Latuff, Honoré Daumier, Joaquín Salvador Lavado (Quino) og selvsagt Ragnvald Blix.

......

Ingen kommentarer: