11. juni 2021

Arktisk mangrove i mai


Sollyset styrer livet i den arktiske naturen. Om vinteren regjerer kulda og mørket. Mørketida. Naturen går på sparebluss.

Med våren kommer sola med sitt skarpe arktiske lys. For hver dag blir det mer og mer dominerende. Til slutt er det lyst døgnet rundt og naturen tar til å yre av liv. Trær, planter, dyr, fugler og insekter. Dermed går våren over i sommer og i et mer dus og gyllent lys.

Men før våren går over i gyllen sommer, er skoger og sletter tilholdssted for "arktiske mangrover"; smeltevann som samles i groper i terrenget og som blir stående der så lenge som tela står i bakken og forhindrer avrenning. 

For en penselsvinger er denne tida spesiell. Ikke bare fordi slike "arktiske mangrover" ofte er vakre, men også fordi de kan symbolisere mange ulike følelser og fornemmelser. I et annet "mangrove-maleri" ga jeg tydelig uttrykk for det.

Men i dette maleriet, "Arktisk mangrove i mai", var det i første rekke mai-lyset og noen optimistiske forutanelser som inspirerte . . . . . . Kanskje får vi en god og varm sommer?

Eller . . . . . Kanskje forsvinner korona-restriksjonene i nær framtid? Eller kanskje får vi nedrustning og ikke mer opprustning, krigshissing og nye kriger? Kanskje kan vi stoppe den skatteparadisbaserte vindkraft-industriens brutale rasering av naturen? Kanskje makter vi å redde demokratiet fra EUs og den politiske og økonomiske elitens systematiske undergraving? . . . . . Kanskje?

Vi får håpe, engasjere oss i de rette politiske partier og i freds- og miljø-organisasjoner, og arbeide for det.

Ønsker deg en riktig god sommer 👍

 

"Arktisk mangrove i mai", Jan R. Iversen, akryl på lerret, 80 x 60 cm, 2021 ©

 


1 kommentar:

Unknown sa...

Kjempeflott.. Både maling og skriverier . Er så skjl. T enig med deg..