21. apr. 2023

Nyliberalistisk altertavle



Så vidt jeg husker kom både tittelen og motivet til meg samtidig. En gang på høsten i 2021. Følte det som virkeligheten gikk høygravid med motivet. Ei virkelighet som lenge hadde blitt preget av politisk ensretting og inkompetanse tett koblet til multinasjonale selskapers hensynsløse globale grådighet.

I kjølvannet ligger nå et økende antall demonterte demokratier i bl.a. Europa, voksende klasseskiller, rasert natur og ødeleggende kriger forkledd av skamløse, dobbeltmoralske politikere som "riktige" eller "nødvendige". Kriger som i følge dem bør vare i mange år.

Den urovekkende geopolitiske og økonomiske utviklinga har vært tydelig i flere tiår. Tittelen sa derfor seg selv. En tittel med referanse til den politiske ideologien som har styrt verden mot avgrunnen i de siste 40 åra:
"Nyliberalistisk altertavle" (alias "rovdyr-kapitalistisk altertavle" som Kåre Willoch kanskje ville sagt?) . . . eller kanskje like gjerne "Neocons Altar" eller "Globalistisk altertavle". Ei virkelighet som den norske serien EXIT illustrerer på en treffende måte.

Utover våren i fjor tok motivet mer form
. Et motbydelig motiv. Et motiv som også minnet meg om Norges forråtnelse som fredsnasjon, og gjenfødelse som dobbeltmoralsk medløper til kriger rundt om i verden. Jugoslavia 1999, Afghanistan 2001 - 2021, Irak 2003 - 2010, Libya 2011, Syria 2011 -- , Ukraina 2014 --. Vi kan trolig regne med at Taiwan blir neste, hvis det "norske" stortings oppdragsgiver skulle kreve det.

Denne sammenkoblinga mellom det nasjonale og internasjonale gjorde malearbeidet ekstra mentalt slitsomt. Inklusive alle avbruddene tok det nesten 2 år å bli ferdig med "altertavla". Egentlig ga jeg opp flere ganger, men s
iden motivet fortsatte å hjemsøke meg i tankene, måtte jeg fullføre det. Få det ut av tankene. Bli kvitt det.

Heslighetens symbolikk

Altertavla er et triptyk med et midtmotiv og to fløy-motiver. Samlet viser det tre medtatte skapninger, avkledd til skinnet. I det hele tatt er det ikke mye de har igjen. En har kun synet. En annen bare hørselen. Den tredje har bare stemmen intakt.

Med andre ord har vi å gjøre med tre skapninger som er ute av stand til å føre en fornuftig dialog. Derfor er de også ute av stand til å forstå og lære, både av hverandre og av den virkeligheten de lever i. Med andre ord oppfatter de hver for seg bare fragmenter av virkeligheten. 

Fordi de ikke er i stand til å snakke sammen, kan de heller ikke sette sine deler av virkeligheten sammen til en forståelig helhet. Det fører i sin tur til at de også er ute av stand til å samarbeide på en effektiv måte. Og når de ikke er i stand til det, er de heller ikke i stand til å oppnå de endringer av virkeligheten som de måtte ønske.

 

End of business

 
Krig kan ikke begrunnes med internasjonale lover
- krig gir alltid brudd på internasjonale lover
 
Krig kan ikke begrunnes med menneskerettigheter
- krig gir alltid brudd på menneskerettigheter
 
Krig kan ikke begrunnes med demokrati
- krig gir alltid brudd på demokrati
 
Krig kan ikke begrunnes med natur og miljø
- krig raserer alltid natur og miljø
 
Når maktas stemme taler utad
til folket,
høyt og i servile medier,
er krigen et gode,
diplomati og forhandlinger bortkastet,
krigen må forlenges til fienden
gir opp eller til regimeskifte inntreffer og
maktas foretrukne "fred" kan komme.
 
Glemt er Mahatma Gandhis ord:
"Det finnes ingen vei til fred,
fred er veien"
 
Når maktas stemme taler innad
til sine oppdragsgivere i finans og næringsliv,

vet alle i rommet at
krig bare er en forlengelse av business.
At det kjempes om
naturressurser, transportårer og markedsandeler
med penger og våpen
mot mennesker, mot miljø og natur.
 
Få dager etter nye våpenforsendelser
og alle andre konvensjonelle eskaleringer var
uttømt,
traff de første atombombene sine mål.

Først da innså makta at
deres plan slo feil
--  men da spilte det
ingen rolle lenger
--  for da var det uansett
"end of business"


 
 
"Nyliberalistisk altertavle", Jan R. Iversen, akryl på lerret, triptyk 70 x 105 cm, 2021 - 2023 ©

"End of business" (eller "Krig i rovdyrkapitalismens tid"), Jan R. Iversen, 2023
 

Ingen kommentarer: