28. apr. 2024

Separate worlds


Mellom 7. oktober 2023 og 15. april 2024 har minst 33 797 palestinere blitt drept på Gazastripen. Av disse minst 14 500 barn og 10 000 kvinner. Minst 76 465 palestinere er blitt skadet (kilde: FN-sambandet).

Den internasjonale domstolen (ICJ) undersøker om Israels sionistiske regjering kan anklages for brudd på folkeretten. Sionistene har hatt USAs støtte fra første stund, og både USA, EU og Nato-land sender våpen og ammunisjon til krigføringa.
I samspillet mellom nyliberale og nykonservative ("unipolart orienterte") politikere på den ene sida, og det militærindustrielle kompleks på den andre, støtter man de fleste kriger. Slik gir penger i kassa for både våpenprodusenter og deres finansiører.

Det skjer samtidig som legitimerende vrangforestillinger blir solgt inn som sannheter. Jens Stoltenbergs budskap om å se bort fra diplomati og forhandlinger, og heller la "våpen skape fred", synes nå å gjelde overalt der USA, EU-land og Nato involverer seg.

Man kan lure på hva som blir den neste "logiske" konklusjonen fra Stoltenberg? Kanskje at "bensin slukker ild"
eller noe annet "glupt" hentet fra kloakken av manglende etikk og ansvar for framtida?

Lørdag 20. april stod jeg foran et tomt og hvitt lerret. Et taust skrik på et staffeli.

For mitt indre blikk flimret videoer fra Gaza forbi. Raketter og bomber mot sykehus og skoler. Barnehager i ruiner. Stenging av strøm-, vann- og mat-tilførsel.
Livredde og skadete barn, kvinner og menn i skitt, blod og støv. På flukt rundt om kring i et utendørs fengsel. En barnefot stikker fram under en sammenrast vegg. En far graver etter barnet sitt i en haug av murstein og grus. I mangel av redskaper graver han med sine hender . . . graver seg til blods.

Og i mine hender der jeg stod ved staffeliet? De holdt noen sort-hvite kopier av foto. Noen syntes å være innhyllet i rødt.

Tradisjonelt blir fager ofte brukt som symboler på bl.a. menneskelige egenskaper. I noen tradisjoner forbindes rødt med blod og fare, gult med falskhet og feighet, og blått med indre ro og stillstand.

Nei, tenkte jeg. Dette kan ikke bli en collage i svart-hvitt. Det må bli et i grelt rødt, gult og blått . . . . og svart. Definitivt mest svart . . . .
Framtidas reelle farge takket være en verden styrt av fanatiske nyliberalister og nykonservative i samspill med grådige investorer i det militærindustrielle kompleks . . . .

. . . . . men ikke hvis folk i Europa og USA snart våkner opp. Ikke hvis de våkner opp før det er for sent


"Separate worlds", Jan R. Iversen, collage og akryl på lerret, 80 x 60 cm, 2024 ©

 

Oppfordrer alle fredsorienterte å melde seg inn i en fredsorganisasjon. Bli med i arbeidet for å presse krigshisserne i den politiske eliten til å ta fredsorienterte initiativ før det er for sent.

Facebook-grupper:

Nei til mer krig 

Stopp 3. verdenskrig

Fredsnettverket i Tromsø

Folkets røst for fred

Fred og Rettferdighet (FOR)

Aksjon mot militær aggresjon og krigshissing

Stopp krigen i Ukraina

Opphev sanksjonene mot Syria

Fredsperspektiv

VARIG FRED

Fredsforsvaret

Stopp imperialismen - stopp krigen - bygg solidaritet

Ingen kommentarer: