8. aug. 2010

Tranøyfolk i midtnattsol

 


Igjen et maleri fra Tranøya i Troms. Denne gang med folk i fokus, nærmere bestemt Tranøyas forpaktere fra 1975 til 2003, et dobbelt-portrett av Finn Sparre Karlsen og Ingrid Karlsen.

Stor gjestfrihet, mye humor, fantastisk natur, god mat, arbeid på jordene og hyppige samfunnsdebatter, gjorde Tranøya i denne perioden og især i sommermånedene til et paradis for mange mennesker.

Vi som opplevde Tranøya i denne tida vet at vi fikk del i noe minneverdig og helt spesielt, takket være nettopp Finn og Ingrid. Andre fastboende på øya i deler av denne perioden var bl.a. Magne Karlsen (RIP), Roger Karlsen, Arne Sivertsen (RIP) og Arne Kinn.

Motivet er hentet fra "leirplassen" mot Havnesundet, et sted som bl.a. var arena for friluftsseminarer med stor spennvidde; i fleng nevnes "Nei til atomvåpen", "Hvorfor nei til EU?", "Politisk økonomi" og "Vilkår for utvikling i distriktene". En gang diskuterte vi sogar fordeler og ulemper ved svensk surstrømming . . . . men da var det ganske seint på kvelden

Maleriet ble påbegynt i 1983. Så forsvant det i flere år før jeg fant det under ei opprydding i 2008. Jeg syntes det var for galt at det ikke var blitt fullført. Derfor kom de siste strøkene på plass i 2009.

Vel 27 år tok det. Maken til slowpainting skal det letes lenge etter. Tror jeg med rette kan utropes til verdens mest tilbakelente eller late portrettmaler noensinne. Men så er det jo også snakk om et dobbeltportrett, og da tar det jo mer tid 😉


"Finn og Ingrid i midtnattsol", 1983, Jan R. Iversen, olje på plate, 27 x 35 cm © Eies av Finn og Ingrid.

   

2 kommentarer:

Glefsvik sa...

Jeg husker godt, og kjente godt Finn Sparre Karlsen og kona. Jeg var mange ganger på Tranøya mens de var gårdbrukere der, Finn og kona. Jeg var jo kjent med tranøya fra før, jeg var bare 15 år da jeg en vinter var med min far og drev fiske der. Det var ei rorbu ned ved den vesle kaia, og den bodde vi i mens vi var der. Dette var i 1955, og det var ennå en prest på Tranøya - Sverre Kjerpeseth, hetta han, tror jeg, og jeg ble konfirmert av han. Jeg hilser til Finn og kona, dersom de da lever ennå.
Hilsen
Harald Jens Johansen

Jan R. Iversen sa...

Takk for fin info fra "gamle dager", Harald Jens. Joda - begge er fortsatt blant oss, men flytta for flere år siden til et sted nært Hønefoss. Skal hilse fra deg ved første anledning