7. des. 2011

Utakk er verdens lønn


Nok et maleri av ridderen til Cervantes (1547 - 1616), Don Quijote og hans væpner Sancho Panza. Mitt forrige Quijote-maleri tok sikte på å understreke det tragikomiske i fortellingen om Don Quijote, men denne gangen er det mer dramatikk å spore hos ridderen, og kanskje gryende skrekk hos hans trofaste væpner? :-)   

Motivet tar utgangspunkt i hendelsen der Don Quijote, i sin kamp for beskytte de vergeløse og fjerne all urettferdighet, befrir noen fanger som er dømt til å slave på kongens galeier, dvs. være roere på kongens krigsskip. Som takk for å ha befridd dem, krever Don Quijote at de skal oppsøke hans dame, den uforlignelige Dulcinea av Toboso og erklære at de står til hennes tjeneste.

De befridde anført av Ginés av Pasamonte, forklarer at Don Quijotes ønske ikke kan oppfylles. Følger de det, står de i fare for å bli arrestert igjen. Dette gjør ridderen rasende. Han har befridd dem og som takk vil de ikke en gang oppfylle et så beskjedent ønske. Slikt usselt pakk fortjener kun en skikkelig omgang pryl! . . . . . Det hele ender likevel med at det er ridderen og hans væpner som blir prylt av galeislavene . . . . . . . . Utakk er som kjent, verden lønn . . . .

. . . og som det framgår av maleriet ser hesten Rocinante og eslet Rucio ut til å sukke tungt over sine herrers dårskap :-)


"Don Qiujote stopper fangetransporten", Jan R. Iversen, olje på plate, 30 x 40 cm, 2011


Ingen kommentarer: