19. apr. 2013

Gamle Stranda


Gamle foto og historier på Facebook-gruppa "Gamle Tromsø" kan ha bidratt til at jeg for tida er i mimre-modus. Derfor passer det å legge ut dette maleriet av Strandgata slik det så ut en gang på 1960-tallet. I dag er alle hus og bygninger revet med unntak av "Linds Sengeutstyr" eller "Margarinfabrikken" (alt etter som) som kan skimtes lengst bak i maleriet. Strandgata i dag er slik fotoet nedenfor gjengir.

Å male historiske motiv innebærer en spennede reise tilbake i tid. For å få maleriet eller tegninga mest mulig korrekt, må man som regel også lese seg litt opp på virkeligheten som fantes den gangen. Byggeskikk, sosiale forhold, viktige saker i datiden, osv. Det er med andre ord mye spennende man kan lære på slike "historiske reiser".

Å male nære historiske motiv, dvs. motiv som man selv har opplevd, innbærer i tillegg at man gjør en bevisst reise tilbake i egne minner og oppfatninger. Vi gjør med andre ord også en "personlig reise". Er vi heldige kan vi også på slike reiser finne noen av svarene på hvorfor vi tenker og gjør som vi gjør, hvorfor vi har de normene eller holdningene vi har til ulike ting, osv.

Ettersom jeg opplevde "Gamle Stranda" som guttunge på 60-tallet, ble dette maleriet både en historisk og en personlig reise for meg. Husene på maleriet lå like nord om lastebilverkstedet til Mack's Bryggeri der min kjære far arbeidet som mekaniker, og der jeg som 6-7 åring fikk mine første inntrykk av sentrum. Inntrykk som var spesiell for en guttunge som stort sett befant seg på Grøholt på Nordøya. I sentrum lå "byen"; en helt annen verden enn nordbyens skoger og beskjedne antall mennesker. I sentrum var det blant annet asfalt :) 

Helt til slutt. Takk til Per Arne Mortensen og andre på "Gamle Tromsø" som ga meg gode innspill mht. fargene på de ulike husene. Hvis de ikke stemmer overens med maleriet er det ikke deres feil, men min. Det er i alle fall slik jeg opplevde det . . . fullt av liv, nærhet og varme


"Gamle Stranda", Jan R. Iversen, akryl på plate, 61 x 50 cm, 2013 ©

 
 

1 kommentar:

Gry Moe sa...

Så fine bilder! Artig å se!