22. mai 2021

Nytt beite


Kvelden 2. mai stod jeg foran staffeliet og jobbet med dette maleriet. Tre fæle skapninger med kalkulatorer til hjerner. De konkurrerer om å komme seg vekk fra et ødelagt landskap og over i et landskap der naturen ennå er i live. Men mer om dette senere. Først litt om fotball og kvelden 2. mai da jeg malte på dette.

Fotball-supporterne har skjønt det

Tilfeldigvis stod radioen på mens jeg malte. En journalist fortalte at rundt 10 000 Manchester United-supportere stormet Old Trafford, klubbens hjemmebane. De gikk til opprør mot planene om en superliga i Europeisk fotball. Eierne / investorene av et titalls store fotballklubber ville tjene enda mer penger enn de allerede gjorde. Og det skulle skje ved å samle Europas toppklubber i en liga der kun disse storlagene skulle spille mot hverandre. 

Statistikken viste nemlig at det ble solgt flest billetter, reklame, media-rettigheter, etc. til slike kamper, og ikke til kamper mot mindre fotballag. En superliga ville m.a.o. gi eierne økt fortjeneste. 

Fotballfansen var med rette fly forbannet. Budskapet de framførte var entydig:  

  • Vi er drittlei av grådige investorer som alltid setter sin egen fortjeneste foran absolutt alle andre hensyn som f.eks. grunnverdiene i fotballsporten, fotball-arenaenes vedlikehold, utvikling av spillerne og kjøp av nye spillere, osv. "Those fucking asholes destroy everything!", brølte en fotballsupporter i bakgrunnen. 

For et sammentreff, tenkte jeg. Det var jo en klar sammenheng mellom det jeg malte og det som nå skjedde i Manchester. Fotball-supporterne rettet sitt sinne mot klubbens eiere/investorer, den amerikanske Glazer-familien, grådige rovdyrkapitalister av samme slag som kalkulator-hjernene jeg nå malte.    

Det er nemlig ikke bare i fotballsporten at slikt grådig fanskap prøver å ta seg til rette med et eneste mål for øye - økt utbytte!

Kjeltringene finnes i økt grad i alle næringer

Etter nyliberalismens gjennomslag på 1980-tallet, har høyre-politikerne i Europa (og Norge) i økt grad fjernet lover og reguleringer som begrenser handlingsrommet til div. investorer og bank- og finans. Også offentlig sektor (helse, skole, brannvesen, etc.) prøver disse nyliberalistiske politikere å privatisere og gjøre fritt tilgjengelig for den enøyde utbytte-orienterte finansnæringa.  
"Næringa" på sin side markedsfører seg gjerne som det motsatte av enøyde profitt-jegere, og elsker å framstå som samfunnsansvarlige aktører. 
I de aller fleste tilfeller er dette ren propaganda og bevisste forsøk på å føre medier og vanlige folk bak lyset slik en av deres egne, Øystein Stray Spetalen, påpekte allerede i 2013. Sannheten er at storbankene ikke kvier seg for å gå på akkord med såvel lover som moral. Resultatene ser man i alt fra hvitvasking av narko-penger og skattesvindel til rente-svindel og annen forbryter-virksomhet. Man skyr ingenting i sin ensporete jakt etter økt utbytte, økte aksjekurser og dermed økte lederlønninger. 

Blir de store bankene en sjelden gang tatt med buksene nede, inngår de forlik og betaler en bot. Ingen toppledere blir dømt og alt fortsetter som før. 

Men disse investorene og finansielle kjeltringene begrenser seg ikke bare til åpenbar kriminalitet. De inngår også direkte i ødeleggelsene av natur og miljø rundt om på jorda. Straks det er mulighet til økt fortjeneste og aksjekurser, er de på hugget. 

 

I boka "Banalitetens tyranni" (2017) skriver det tidligere nyhetsankret i NRK Dagsrevyen, Christian Borch :

I virkeligheten har den nye kapitalismen fra 1980-årene undergravd forestillingene om at det liberale demokrati er det beste system som finnes. Sannheten er at det ikke har gitt noen garanti for rettferdige samfunnsforhold, ikke frihet fra nød, ikke frihet fra frykt, ikke noe ansvarlig program for å redde miljøet fra menneskeskapte ødeleggelser.

Og når det gjelder miljø-ødeleggelser kan man f.eks. ta rapporten "Worldwide decline of the entomofauna" (2019) som ser på den store reduksjonen av insekter i verden. Dette er svært alvorlig for livet på jorda. Hvis insektene fortsetter å dø ut i samme takt som nå, forsvinner også mange dyr- og fuglearter og pollineringa av mange planter og trær uteblir. 
Rapporten konkluderer med at viktigste årsak til utryddelsen av insekter og ødeleggelsen av andre økosystemer, ikke er klimaendringer, men primært det intensive fabrikk-landbruket innen både dyrehold (svin, kveg, etc.) og planteproduksjon.
Slik stordrift gir f.eks. i planteproduksjonen et godt utbytte til finansnæringa og andre investorer, men ødelegger alltid(!) naturlig flora og fauna ved å erstatte den med monokulturer av f.eks. kun soyabønner, kun palmeolje eller kun en type frukt på stadig større arealer og geografiske områder. I tillegg kommer et stort forbruk av giftige plantevernmidler på slike gigantfarmer. 

Multinasjonale landbrukskonsern (ADM, Bunge, Cargill, Louis Dreyfus, mfl.) og deres bank- og finansforbindelser er på denne måten direkte og indirekte involvert i bl.a. raseringa av regnskogene i Brasil, Afrika og Indonesia.

Men det er ikke bare i industrielt landbruk at ødeleggelsene av natur og miljø skjer. Som vi vet fra utallige reportasjer skjer det også i alle andre sektorer (gruveindustri, tekstil, transport, trevare, reiseliv, kjemisk industri, petroleumsindustri, emballasjeindustri, etc.) der disse multinasjonale selskapene og deres investorer trenger seg inn. 

I alle sammenhenger er det naturen (herunder klimaet), regionale småbedrifter og vanlige mennesker som sitter igjen med kostnadene, mens de globale investorkjeltringene stikker av med fortjenesten, ofte med hjelp av nyliberalistiske politikerne.

Vindkraften og det såkalte grønne skiftet 

Dette skjer også i Norge, og til og med på innsatsområder som skulle være med på å redde natur og miljø i det såkalte "grønne skiftet". 

Et graverende eksempel er dagens vindkraft-utbygging som raserer store arealer av natur og økosystemer i tillegg til å forurense miljøet med bl.a. mikroplast.

En ting er at vindkraft ikke er egnet til å møte klima- og miljø-utfordringene, slik bl.a. prof. Odd Helge Gilja påpeker, og tilføyer at med vindkraften "forsøker vi å løse et problem ved å lage et enda større problem".

Men med stortings-flertallets velvilje og under dekke av "det grønne skiftet", kan alskens finansielle kjeltringer og operative selskaper fritt komme til Norge og ta seg til rette. I vesentlig grad fordi stortinget har gitt "den frie etableringsretten" (EØS-lovens art 31 - 35) større makt enn norske lover og regler. Norge er dermed "lovlig vilt" for alt fra lovlydige selskaper til regulære gangstere.

I Norge får "investorene" til og med offentlig støtte (dvs. kan ete av folks skattepenger) for å etablere batterifabrikker, dataparker eller vindmølle-parker. Samtidig slipper de å betale selskapsskatt og kan ta fortjenesten til et skatteparadis og slik unndra seg beskatning. Og ikke nok med det. For at de utenlandske selskapene i energisektoren skal få strømmen ut av landet – har stortingsflertallet pålagt norske strømkunder å betale strømkablene til utlandet gjennom økt nettleie. I tillegg kommer høyere strømpris som følge av stortingsflertallet har meldt Norge inn i ACER

Altså er det igjen naturen og vanlige mennesker som sitter igjen med "svarteper". Knapt noe kan understreke bedre at stortingsflertallet ikke prioriterer Norge og landets innbyggere, men snarere EU samt store multinasjonale bank- og finans-aktører. 

Det er på høy tid at vi - vanlige folk - lærer av fotballsupporterne i Manchester, og høylydt protesterer mot overgrepene som det nyliberalistiske stortingsflertallet (H, FRP, V og KRF) påfører natur og befolkning.

Skal natur og miljø reddes, må det snarest skiftes fra en nyliberalistisk økonomisk struktur som belønner umoral og grådighet, og til en struktur som belønner natur- og miljømessig nytte. Er vi ikke villig til å styre de grådige kalkulatorhjernene, kommer de fortsatt til å styre oss og verden mot stupet.  


"Nytt beite", Jan R. Iversen, akryl og tusj på lerret, 60 x 80 cm, 2021



Noen bokreferanser:
  • "Finansterrorisme", intervju med investor Øystein Stray Spetalen, Manifest tidsskrift, 2013

Ingen kommentarer: