4. apr. 2009

Opprinnelsen?

Hvorfor blir noen av oss hekta på utviklings-arbeid? Det kan være mange grunner til det, men for min del var studiene i samfunns-vitenskap ved Universitet i Tromsø på slutten av 70-tallet og inn på 80-tallet, avgjørende. 

Det var ei tid med økende nordnorsk sjølforståelse og sjøltillit, ikke minst påskyndet av yngre entusiastiske forskere og lærerkrefter som kom nordover for å bygge en tverrfaglig samfunns-forskning i kontrast til den tradisjonelle disiplinære inndelinga ved universitetene sørpå. 

Tromsø fikk en gave som det skulle gå mange år før jordnære og akademikerskeptiske nordlendinger lærte å sette pris på. Folk som bl.a. Nils Aarsæther, Lisbet Holtedahl, Yngvar Løchen, Tom Christensen, Ottar Brox, Jon Hellesnes, Jacob Meløe, Per Mathisen, Jan Einar Reiersen, Tom Johansen, Sidsel Saugestad, Karl Jan Solstad og Tron Thuen skapte et miljø for oss unge studenter som var stinn på nye og uvante måter å fortolke samfunn og samfunnsutvikling på. 

Debatten og analysene pågikk over alt og til enhver tid, i forelesningssaler, kollokvierom, på busser, kafeer og ikke minst på legendariske Prelaten Vertshus i Tromsø sentrum. Her møttes ofte studenter og forelesere etter at dagen på universitetet var slutt, og over ølglass og vinglass gikk selvsagt analysene videre. Kort sagt; et paradis for unge og vitebegjærlige studenter.

”Lørdagskveld” er tegnet ut fra en skisse som ble rablet ned på slutten av 70-tallet. Motivet er hentet fra nettopp Prelaten og en av de mange diskusjonene som fant sted der. 

De mest innvidde vil kanskje dra kjensel på Knut H. Mikalsen (i dag prof., statsvitenskap v/UiT), Helge O. Larsen (i dag rektor ved Høgskolen på Nesna), Synnøve Jenssen (i dag 1.aman. statsvitenskap v/UiT), Erik Oddvar Eriksen (i dag prof. og direktør i Arena) og Toril Ringholm (i dag seniorforsker i Norut).  

 

 "Lørdagskveld", 1987, Jan R. Iversen. Pennetegning, 0,21 x 0,30 m ©

 

Ingen kommentarer: