14. okt. 2011

Den greske tragedie

Merkelig at nyhetsmedia oppfatter oppfatter krisa i Hellas som et resultat av at grekerne har levd over evne. Hva med krisene i f.eks. Portugal, Irland, Spania, Island, Italia, UK og USA? Har de også levd over evne? 

Kanskje er den riktige forklaringen at en vettløs liberalisering av verdensøkonomien (framkjempet av Thatcher og Reagan på 80-tallet og etterlevd av samtlige regjeringer i USA og Europa fram til i dag) har undergravd store deler av næringslivet og dermed skapt dagens krise? 

Kanskje er det i tillegg slik at internasjonal bank- og finansnæring spekulerte seg konkurs i 2008 - 09, og at regjeringene i Europa (inklusive Hellas) tømte lommene sine for å berge dem? Derfor er dagens statskasser tomme og regjeringene må låne penger - ofte til høye renter - fra samme næring som de en gang reddet. Resultatet blir svære kutt i offentlige budsjetter, lønninger og velferd til folk flest. Kanskje har grekerne innsett dette? Kanskje er det grunnen til at de protesterer så iherdig?

For noen uker siden fikk jeg en uventet telefon fra en av de greske flyktningene som flyktet til Norge fra militærdikataturet som styrte Hellas på 70-tallet. "Vi står på kanten igjen", sa han. "Det greske demokratiet slår store sprekker og ingen vet hva som kommer til å skje."

Den greske tragedie


Husker dere oss?,
spør grekerne,
husker dere at det var vi
som skapte demokratiet,
- styreformen for folks
medbestemmelse?

Husker dere at det var vi
som skapte logikken,
- grunnlaget for vitenskap og fornuft,
og at vi gjennom
Euripides og Sofokles
ga dere teateret og innsikten i
menneskets vesen?

Nå skammer vi oss over å møte 
de kalde steinblikkene fra våre
filosofer og kunstnere
som lærte oss alt dette
og som vi villig delte med dere,
lykkelige over at dere søkte
vår kunnskap

Men dere forvandlet demokratiet til finansnæringens diktatur,
vitenskap og framskritt til slave for spekulantenes grådighet,
og teater og kunst til simple investeringsobjekter.
Der vi satte menneskers kunnskap i sentrum,
satte dere markedet og umettelig hunger
etter stadig større
profitt

I dag er det vi som gråter,
i morgen gråter dere
sammen med oss,
over graven dere gravde for oss alle,
over graven til USA og dets utlagte tarm,
Europa

Når vi alle snakker et annet språk
skal vi se dere i øyene over risskålene
og frykten i blikkene våre
vil fortelle
at dere alltid har vært vår største skrekk,
- grekernes og den vestlige sivilisasjonens
verste barbarer




"Den greske tragedie", 2011, Jan R. Iversen.

2 kommentarer:

Hermann Knutsen sa...

Fint, Jan R. Det er ikke så mange som snakker grekernes sak for tida. Men alle synes å vite om at de levde over evne, var slabbedasker og hadde fri halve året. Og i tillegg har de visst nok alt for lav pensjonsalder. Når vi vet at ei gjennomsnitts månedslønn er ca 6000 i måneden og en mengde varer ligger på vårt prisnivå, eks bensinen ca 2 euro literen, så blir det hele en eneste stor ironi.

Jan R. Iversen sa...

Ja - og om kort tid vil den greske tragedien også bli en Europeisk tragedie med økende arbeidsledighet og sosial uro. Folk flest vil komme til å betale en høy pris for at politikerne overførte makt og samfunnstyring til børsen og finanskapitalen på 80-tallet. En større undergraving av demokratiet har vel sjeldent funnet sted etter 2. verdenskrig, og det enda til av polititikere som alle påberoper seg å være demokrater. Man vet ikke om man skal le eller gråte. . . .