24. nov. 2022

Opp i lyset?


"Opp mot lyset" ble malt i en situasjon der jeg følte behov for et mentalt avbrekk fra arbeidet med anti-krigs-malerier. Motivet er fra et område nord for Skihytta i Tromsø. Da jeg passerte stedet en solrik dag tidlig i juni, ble jeg stående å betrakte trestammene i forgrunnen. Det som hadde vært et stort og mektig tre var en gang blitt felt, kappet opp og forlatt. Glemt? Forkastet?
Den nederste delen av trestammen stod igjen, som i loddrett protest mot himmelen. Overalt rundt var skogbunnen full av gryende, fargerikt liv. En overflod av storkenebb og smørblomst. Sammenliknet med deres vitalitet og farger, vitnet trestammene om oppløsning og undergang.

Kan tolkes som en allegori over en forkastet ideologi?, tenkte jeg. Slik for eksempel den samfunnsbyggende ideologien til Europas sosialdemokrati og John Keynes ble erstattet
på 1980-tallet av nyliberalismens "greed is good", "fri flyt" og økte sosiale og økonomiske ulikheter i samfunnet?

En ideologi som fjernet
politiske begrensninger på global kapitalflyt, la til rette for skatteunndragelser i skatte-paradiser, undergravde nasjonale demokratier, raserte natur og miljø samt ga multinasjonale giganter gode kort til å utslette nasjonenes regionale og nasjonale næringsliv.

Med alle konflikter, alle skader og alt hat som denne nyliberalistiske ideologien har påført verden, stod den kanskje selv nå for fall?

I så fall -- når en ideologi faller, overtar en annen. Jeg kikket oppover stien som gikk forbi haugen av trestammer og fortsatte opp bakkekammen. Hva ville i så fall vente der oppe? Ei vakker sommereng? Eller ei skummel, bunnløs myr? . . . . eller kanskje noe midt i mellom?

Var det noen som sa at et landskapsmaleri bare viser naturen? Vel - ikke alltid for oss som av og til maler slike motiver. Natur og landskap kan nemlig formidle mye mer enn bare natur og landskap.

Tenk gjerne litt over det neste gang du ser et landskapsmaleri.

 

"Opp i lyset?", Jan R. Iversen, akryl på lerret, 61 x 50 cm, 2022 ©

 

Ingen kommentarer: